Boligforliget er totalt misforstået!

Boligforliget er totalt misforstået!

 

Regeringen samler flertal for en lov der hindrer udenlandske kapitalfonde i at korttidsinvestere i danske boligudlejningsejendomme. Den grimme dreng i klassen er Blackstone, den amerikanske fond som tabte krigen mod ejendomme på f.eks. Frederiksberg og som derved blev undskyldningen for at lave en ændring af mulighederne.

Nu er det jo sådan, at uanset om man er udenlandsk kapitalfon eller dansk investor i boligejendomme (og andre ejendomme for den sags skyld) så handler det om en ting – Forretning. Afkastet på boligejendomme i Danmarks større byer har gennem årtier været meget lave og kun ved fornyelser og investeringer har man kunne opnå lidt bedre betingelser for sin udlejning. Det lyder som at alle skal flygte fra hus og hjem men sådan er det ikke iflg. Lejeloven og man kan blive boende i en gammel nedslidt lejlighed hvis det er det man vil eller man kan indgå et samarbejde med udlejer om at istandsætte den indvendigt mod en højere ydelse og husleje. Det er logik – hvorfra skulle pengene til investeringer ellers komme fra?

Pressen og regeringen har fået det til at se skævt ud og har reageret i panik. Vi så forleden et eksempel på en lejlighed på Amager hvor der er to lejligheder på samme etage i den pågældende ejendom. Lige store ca. 74 m2 den ene kostede 7.500 og den andre ca. 3.700 kr. pr. måned. Forskellen var at den ”dyre” var blevet renoveret.

Jeg mener at regeringen flygter fra årtiers løfter om at skaffe billige boliger. Vi husker tilbage i tiden Ritt Bjerregaard der gik til valg på at bygge 5.000 nye boliger til max. 5.000 kr. om måneden i København.

Lad os få en god dialog om hvordan denne problemstilling angribes og ikke haste noget igennem som er symbolpolitik.

Det handler jo om udbud og efterspørgsel. Det handler om at se på andelsboligerne som er en anden mulighed for lidt billigere boliger og så har vi jo en lov der siger at 25% af alt nybyg skal være andelsboliger.

Spis lige brød til.

 

Henrik Busch

  1. Februar 2020