Har vi det rigtige hold???

Der er krise på visse danske slagterier lige nu – desværre har Corona ramt Danish Crowne i Ringsted – håber de får styr på det.

Til gengæld må man forudse at der skal slagtes eller byttes nogle ministre i de kommende måneder. Efter 13-14 måneder er der opnået ministerpension og alle kan ånde lettede op.

Men mon ikke også at nogen er lidt slidte, trætte eller ikke helt har levet op til ansvaret? Jeg tror på en rokade og en udskiftning af mellem 3-5 ministre inden årets udgang.

I den seneste tid har der været meget debat om ministrenes baggrund og kvalifikationer og ikke mindst erfaring udenfor det politiske system. Nogle har kommenteret alderen på ministrene med det formål at udstille at de nok ikke har nået så meget i deres unge liv at de kan betjene borgere, samfundet og erhvervslivet på den mest professionelle måde. Visse områder kræver dyb indsigt hvis man skal kunne hamle op og spille bold med det embedsværk der har måske en alt for lang erfaring og ikke i nyere tid har haft fingeren på pulsen udenfor det offentlige system.

Er Danmark en forretning eller en forening? Det kan man spørge sig selv om. Ofte drives det som en forening – godt nok ud fra vores demokratiske model om at kunne tælle til 90. Men alt for ofte og det gælder bestemt ikke kun på Christiansborg men i særklasse også på landets rådhuse at man ikke ved helt hvad der foregår i den virkelige verden.

I de politiske systemer kan man vel godt sige at der ikke er den store erhvervsmæssige baggrund hos de 179 folkevalgte på Borgen. Bedre er det i kommunerne trods alt – der har frisøren eller købmanden fået sæde i kommunalbestyrelsen og kan tale med om vigtig beslutninger lokalt.

Når man stiller sit hold til kamp. Om det er en fodbold kamp eller en kamp om at drive landet og Danmark så skal man sætte det absolut bedste hold. Det nytter ikke at det er trænerens kæledækker der for første valg – men skal kunne dække alle pladser på banen og sikrer den helt rette opstilling fra kampens start. Selv en dygtig træner kan tage fejl. Nu kan man så skifte ud i løbet af kampen – hele 5 udskiftninger har men i en fodboldkamp – i det politiske system har man uanede muligheder for at skifte ud hvis ikke kampen forløber som den skal. En topspiller i fodbold kan sagtens spille hele kampen – alle 90 minutter plus tillægstid og skulle det komme til forlænget tid går det nok også for de fleste. I det politiske system varer ”kampen” 4 år (max) Men man kan jo blive træt blot lidt inde i kampen – blive skadet eller være uheldig og vrikke om i sine beslutninger. Derfor er det ok at lade sig skifte ud – det gælder også hvis man har en dårlig dag.

Det er trænerens ansvar at udvælge holde, lægge taktikken – være med i kampen fra sidelinjen og dirigere sine spillere. Foretage de nødvendige udskiftninger og vinde kampen – ikke kun sin egen kamp men holdets kamp – Danmarks kamp.

Danmarks ministerhold der skal ud og kæmpe for landet – i landet – i Europa og i verden har sat sig sammen således som vist nedenfor. Pladserne er fordelt – det blev de for 13-14 måneder siden (var det nok også før valgkampen gik i gang) men er det nu det rigtige hold vi stiller med?

Jeg bliver selv lidt i tvivl ikke fordi jeg ikke syntes om de gode mennesker eller fordi de har en anden politisk observans – men fordi jeg ikke tror på det er det rette hold. Hvis jeg var træner ville jeg skifte lidt ud for at skabe noget fornyelse på banen. Jeg ville kikke godt efter om jeg virkelig har det rette hold til de opgaver Danmark står overfor – opgaver som de sidste 12 måneder og ikke mindst de seneste 6 måneder er kraftigt forandret og kræver nye kompetencer og friske spillere – hvor en tur i sommerlandet for at lade op ikke er godt nok til at komme fit for fight tilbage på banen igen.

Når man sidder som minister er det som at sidde i spidsen som CEO for en stor virksomhed. Den der sidder på toppen står forrest er synlig, er ansvarlig og kan blive fyret. Det er der ikke noget galt i – sådan er det bare. Min hensigt er ikke at fyre nogen som helst i regeringen – men blot spørge om vi har det rette hold til den kamp vi skal spille nu og de næste 12 måneder. Jeg skal som boger og erhvervsmand have tillid at det hold der er sat spiller for mig som FAN. Jeg skal have tillid til at jeg kan stole på de hver især på banen løser de opgaver de har fået. Jeg skal vide at de går ind til kampen med den rette indstilling og at det her ikke er en walk over kamp – men en kamp om medaljer! Jeg skal vide at de overholde de aftaler der er lagt i taktikken (Forståelsespapiret anno 2019) og at man ikke lyver eller misbruger sin plads på holdet – men kæmper for hele klubben – Danmark.

Vi har nu et af de stærkeste hold – set fra fagbevægelsens side. Vi har et hold der er sat ud fra hvor man kommer fra i sin politiske karriere og de tillidshverv man gennem få eller flere år har bestridt. Men vi har også et erhvervsmæssigt amputeret hold – der med ganske få undtagelser som små job i sommerferien i det lokale supermarked over studenterhjælper (intet ond om det) ikke findes den store erfaring fra det jeg tillader mig at kalde det virkelige liv. Vi har et relativt ungt hold med en gennemsnitsalder på kun 41,6 år. Nogen gang er et ungt holdt rigtig godt – i andre situationer skal der lidt mere erfarne folk på banen.

For at få det overblik på www.ft.dk/da/medlemmer/regeringen jeg har været alle CVér igennem på alle ministrene på holdet – deres uddannelse, baggrund og karriere.

Se selv og hvilket hold Danmark går på banen med til næste halvleg af de 4 år – nu de tre sidste år.

Hvis du var træner hvad ville du så gør???

H.B.

  1. august 2020