Spænder ejerledere i virkeligheden ben for sig selv?

Spænder ejerledere i virkeligheden ben for sig selv?

Man hører ofte at ejerlederne kan blokere for virksomhedens fremdrift og ikke lader sig inspirere af sine innovative medarbejdere eller tør deale med en professionel bestyrelse eller et advisory board. Der er mange analyser der viser hvordan ejerleder virksomheder som har inviteret andre omkring bordet i bestyrelseslokalet skaber nu vækst, ser andre muligheder lige pludselig og får den nødvendige sparring til at styrke virksomheden. Modsat kan en afstand til at bringe eksterne folk ind i kredsen begrænse virksomhedens muligheder og jeg ved ikke hvorfor frygten for at lukke folk ind er der i visse tilfælde. Jeg har i den grad arbejdet med virksomheder der har en såkaldt ”tantebestyrelse” – ret bogstavelig talt var det far, søn og sønnens tante. Selv om det var en virksomhed der havde eksisteret siden 2. verdenskrig havde den dygtigt fornyet sig indenfor sit felt – men trængte til lidt nu luft. Det var en meget anderledes opgave – men der skete noget. Andre fastholder familieejerskabet så stædigt at man også lukker sine børn og andre familie medlemmer ind i virksomheden – ofte desværre for tidligt og hvor mange ikke har haft den fornødne erhvervserfaring udefra og derfor ikke får det fornødne perspektiv på at tingene kan gøres anderledes end det man har hørt under middage hjemme i privaten.

Det er trist at opleve ellers gode solide familiefirmaer syne hen eller blive disrouptet ud af markedet, netop fordi man ikke tillod eksterne og professionelle folk at komme med ombord i tide. Det opleves ind imellem at det er firmaets bank eller revisor der skal skubbe lidt ejeren for at åbne døren til nye perspektiver og jeg har da også mødt ejere der i den grad har kunnet mærke en positiv forskel når de så endelig låste døren op. Hvis man er en virksomhed i ”krise” er der også mange ejerledere der ikke tør åbne døren – men det er netop lige her man kan nå at stoppe blødningen og jo hurtige førstehjælp jo større chance har ”patienten” for at overleve.

Man skal huske at se sin virksomhed ”udefra og ind” og ikke omvendt som mange gør. De fleste bliver ”hjemmeblinde” og trives med det de gør og oplever således ikke hvad der sker uden for murene.

Problemet kan også tit være at hovedejeren sidder så tungt i direktørstolen og endda med som formand i bestyrelsen at det er svært at lave om på noget som helst og selv om der lukkes eksterne folk i lokalerne. Det er der hvor man kan opleve at også ellers velfungerende organisationer kan opnår metaltræthed over at der åbenlyst ikke sker de fornødne forandringer – medarbejderne ser ofte før mange andre. Hvis ejeren så også i tillæg til det har nogle familie medlemmer placeret rundt om i virksomheden kan det skabe endnu mere uro og frustration.

En ejerleder der lukker eksterne folk ind i bestyrelse eller advisory board skal jo ikke være banke for at miste magten – men tillade ny inspiration til udvikling af forretningen og den værdiskabelse det kan give og det er der heldigvis mange gode eksempler på.

Man kan altid fyre sin bestyrelse eller sit Advisory Board så hvad er risikoen? Jo den er selvfølgelig man lukker folk ind i butikken som får kendskab til forretningen for at bidrage til turn arround, vækst eller konkrete opgaver virksomheden skal have løst via en tæt sparring med ledelsen og ejerkredsen. Man skal vælge de rette personer i sin kreds. Folk som har de rette kompetencer til den situation virksomheden står i og som kan bidrage til at sætte nye mål for strategien og positivt udfordre organisationen til at blive endnu bedre på alle fronter.

Derfor kære ”Ejerledere” – tænk jer om – kik på jeg selv og den måde I driver virksomhed på og vær aldrig bange for at søge råd og vejledning hos andre.

Held og Lykke.

August 2019

www,buschonboard.dk