For et år siden skrev jeg til alle landets 98 borgmestre og spurgte om de havde en plan for deres gågader og handelsstrøg og om de var opmærksomme på problemet med butiksdøden – som en naturlig Korsekvens af COVID nedlukningerne – E-handel, generationsskifte problematikken, nye centre udenfor bymidterne og det at visse koncepter og butikker ikke følger med tiden!
Det var spændende og skræmmende tilbagemeldinger jeg fik fra Rådhusene rundt i landet. Mange var lidt ligeglade og sagde det er markedskræfterne – andre sagde de allerede kikkede på det men vidste ikke vejen ud af problemerne og endnu andre besluttede at tage opgaven seriøst og spille positivt med for at se om man kunne lægge en god plan for at styrke city handlen.
Problemerne er IKKE løst fordi jeg sender en mail og fordi en lille antal borgmestre ud af 98 tager opgaven med seriøs interesse.
Det kræver en plan som involverer ejendomsejere, udlejere og lejere på en gang.
Kommunen skal naturligvis ikke blande sig i huslejepriser som ellers vores Miljø- og Teknikborgmester Line Barfoed i København ønsker – fordi en slagter på Kultorvet har lukket sin butik!
Det er at gå for vidt og ikke kende sin besøgstid.
Der skal arbejdes på at skabe levende og attraktive bymidter med gode varierede butikker små – som store underbygget at et godt cafe´ og restaurantionsudbud og så bundet sammen af en buket af events, aktiviteter og andet der gør at folk gider at bevæge sig ned gennem hovedgaden.
Rammerne for hvordan byen skal se ud i fremtiden skabes delvist på rådhusene og må meget gerne ske i tæt samarbejde med handelslivet og evt. handelsstandsforeninger (hvis ikke de er døde)
Men noget skal der ske og jeg har netop i sidste uge sendt en opfordring til alle 98 kommuner om at interessere sig mere for deres kundetrafik i bymidterne – ganske som alle centre i Danmark tæller kunder og planlægger deres bemanding, aktiviteter og performance efter fakta og ikke fornemmelser.
Flere byer er i gang – Middelfart er et glimrende eksempel på en by der har taget IMAS systemet til sig og nu leverer data til butikkerne så de kan se hvor meget de får ud af den trafik der er på gaderne. Herning er godt på vej.
I København forsøger vi at få Strøget og Købmagergade sat i gang med kundetællere som også kan afdække hvor meget trafik kommer der fra et krydstogtsskib – fra en event som Tour de France eller som i weekenden Udråbelsen af vores nye Konge – hvad gav disse aktiviteter af trafik i vores vigtige handelsgader.
Mere af det – tak og mere interesse fra Rådhusene på at deres midtbyer ikke skal dø fuldstændig ud. Butiksdød det vil vi se – ingen tvivl om det men hvad skal vi så bruge lokalerne til og hvordan skaber vi attraktive midtbyer igen? Det er det STORE SPØRGSMÅL!!!
Kære Borgmester der er valg om to år – skulle du begynde at interessere dig for erhvervslivet så er det nu – vi er klar!!!
Held og Lykke!
H.B.
16.01.2024