Den danske presse har en unik magt til at fremhæve svigt, skandaler og uetiske handlinger i både offentlige og private sektorer. Med brug af undersøgende journalistik, skjult kamera og dokumentarprogrammer har medierne gjort det til en fast praksis at afdække dybtliggende problemer, der berører mange borgere. Den danske presse udnytter disse metoder, og hvilke konkrete eksempler der har skabt stor offentlig debat og konsekvenser.
Pressen i Danmark har megen magt og i mange tilfælde især de nedenfor nævnte har det været godt at få afdækket svigt, mangler i lovgivningen og eller kontrol i hverdagen.
TV2’s og DR´s brug af skjult kamera og undersøgende journalistik:
Flere af TV2’s og DR´s udsendelser har haft afgørende betydning for at afsløre alvorlige forhold, som ellers ville have forblevet skjulte. Udsendelser som “Nødråd i natten” og “Anbragte børn” benyttede sig af skjult kamera for at vise de barske realiteter i social- og sundhedssystemet. “Nødråd i natten” afslørede, hvordan ældre og sårbare borgere ikke fik den nødvendige hjælp på grund af manglende ressourcer og overbelastede vagtcentraler. Gennem skjulte optagelser kunne seerne få indblik i de kritiske fejl, der foregik bag lukkede døre.
Et andet væsentligt eksempel er udsendelsen “Opråb på plejehjem”, hvor skjult kamera blev brugt til at dokumentere omsorgssvigt og negligering af de ældre på plejehjem. Et af de mest gribende billeder, som pressen har bragt frem, er historien om Else, der hang i en gynge over sin seng på Kongsgaardens plejehjem, hjælpeløs og uden den rette omsorg. Disse billeder, optaget med skjult kamera, rystede nationen og tvang politiske ledere til at tage stilling til problemerne i ældreplejen.
Fra økonomisk svindel til hestesager:
Dokumentarer som “Hestemilliardærens hemmeligheder” afslører skjulte økonomiske transaktioner og uetiske praksisser blandt rige erhvervsfolk. Udsendelsen bragte nye detaljer frem om manipulationer og uærlige metoder, der udnyttede smuthuller i loven. Denne afsløring udløste en bred debat om etikken i store forretningsimperier og de juridiske mangler, der tillader sådanne skandaler at finde sted.
En anden undersøgelse, “Skeletterne i pengeskabet”, rettede blikket mod Danske Bank, hvor pressen afdækkede omfattende hvidvaskningsskandaler og forkerte opkrævede udeståender. Denne afsløring af økonomisk kriminalitet, der omfattede milliarder af kroner, viste pressens evne til at tage fat i selv de mest magtfulde institutioner.
“Den Sorte Svane” og Konkurskarussellen:
I “Den Sorte Svane” formår pressen at belyse, hvordan en kriminel underverden med manipulation og svindel opererer i det skjulte, ofte med offentlige midler i spil. Dette eksempel viser, hvordan medierne formår at afsløre den korrupte side af både det private erhvervsliv og det offentlige system. Samtidig afslører programmer om Konkurskarussellen virksomheder, der bevidst snyder sig uden om konkursreglerne ved at oprette nye selskaber, undgå kreditorer og udnytte svage punkter i lovgivningen. Disse afsløringer skaber fokus på juridiske huller og fører ofte til politiske tiltag for at stramme reglerne.
Tatovører og skønhedsbehandleres manglende certificeringer:
Tatovører og skønhedsbehandlere, der opererer uden de nødvendige certificeringer, blev ligeledes afsløret gennem pressens indsats. Programmer har afdækket farlige procedurer, hvor mennesker udsættes for sundhedsrisici, fordi uautoriserede behandlere arbejder i skyggen af loven. Dette har sat gang i debatter om regulering og sikkerhed i disse brancher, som er underlagt manglende kontrol.
Studeriet: Misbrug af unge piger og heste:
Endnu et stærkt eksempel er Studeriet, hvor medierne afslørede et rystende miljø af seksuelt misbrug af yngre kvinder. Denne afsløring vakte ikke kun afsky i offentligheden, men satte også spørgsmålstegn ved systemernes evne til at beskytte de svageste, både dyr og unge piger, mod udnyttelse. Her brugte pressen sine ressourcer til at afdække en grufuld virkelighed, som mange ikke havde været klar over.
METOO:
Samlet set viser disse eksempler, hvordan pressen i Danmark har udviklet sig til en magtfaktor, der ikke kun informerer, men også aktivt skubber til politiske og sociale forandringer. Med skjult kamera, undersøgende journalistik og afsløringer af skandaler, der spænder fra økonomisk kriminalitet til menneskelig forsømmelse, sikrer pressen, at de magtfulde holdes ansvarlige.
Sofie Linde stillede sig frem i offentligheden for få år siden og berettede sin historie om hvordan hun blev udsat for seksuel chikane og upassende adfærd. Det afsted kom et hav af historie og sager hvor det væltede ud af skabene med i stort set alle branchen – hvor både politikere, erhvervsfolk, embedsmænd, skuespillere, musikere, filmproducenter blev udstillet – afsløret eller hængt til tørre i offentligheden. Den såkaldte METOO bevægelse satte gang i den tsunami af afsløringer og har afstedkommet et væld af tiltag som whistleblower ordninger, øget kontrol, ændrede medarbejderpolitiker, etiske regler og meget, meget andet der var behov for at stramme op – fordi folk ikke kan opføre sig ordentligt og anstændigt ift. De ”Nye tider”.
Det at den slags (METOO) var ”OK” – nej mere accepteret i fortiden – det var en del af den kultur der var i og hvor mange så bla. En kendt Rejsedirektør/ejer for at være kult – og hvor samme person 40 år efter sin død bliver udskammet. Heldigvis ændrer tiderne sig.
Det mest geniale ved ”Pressens Magt” er at det tvinger nogen til at gøre noget – man kan ikke lade disse afsløringer stå alene men de skal efterforskes og der skal strammes op og der ser man især politikere danse rundt efter pressens ”Pibe” for at gøre noget – bare gøre et eller andet.
Ofte ender det desværre i symbol politik, kommissioner, ekspertgrupper, advokatundersøgelser eller andet – uden egentlige konkrete tiltag der kan stoppe især den kriminelle del og de omsorgssvigt der sker i det danske sundhedssystem og ældreplejen som nævnt i mine eksempler ovenfor.
Min tese er fortsat at vi er bedre til et ”Helbrede end at forebygge” – derfor SKAL der altid lig på bordet eller eksempler frem – i værste fald med skjult kamera – før der rigtigt sker noget og vi lapper det i os når vi ser de grimme ting vi udsætter hinanden og andre for.
Henrik Busch
Oktober 2024