Er verden ved at gå af lave?
Jeg er absolut ikke sortseer, men en håbløs optimist – det har bragt mig godt igennem livet, næsten hele vejen, dog med enkelte udfordringer.
Mine tanker kredser om, hvorvidt vi står over for en ny verdensorden. Er vi på vej ind i en æra, hvor vi i stigende grad skal forholde os til kriser, krige, vold og uro – både fysiske og digitale trusler, især i cyberspace?
Vi ser krigen tættere på end nogensinde med konflikten i Ukraine, hvor ingen synes at vinde, og alle taber. Det gør mig trist at tænke på de mange, der har mistet livet under en håbløs diktators regime. Det russiske folk holdes i uvidenhed om, at det, der sker, er en egentlig krig – ikke blot en “militær aktion” – og handler i bund og grund om magt og egoisme.
At Hamas angreb Israel for et år siden har antændt nye spændinger i Mellemøsten, hvor konflikter og magtkampe mellem religioner og ideologier raser. Missiler, droneangreb og vold præger både krigsramte lande og deres naboer, og man kan kun undre sig over, hvordan en løsning kan findes i dette farlige spil.
USA’s kommende præsident står over for enorme udfordringer, og hans erklærede mål om at stoppe disse krige er ambitiøst. Selvom diplomati måske ikke er hans stærkeste kort, vil han få brug for al sin handlekraft for at finde en vej mod fred.
Samtidig har USA’s strategi om at distancere sig fra NATO og skabe handelsbarrierer, ikke blot mod Kina men også mod EU, skabt uro. Det udfordrer vores alliancer og handelsforbindelser – vil det føre til nye kriser?
Taiwan er en anden brændende platform. Kinas ambitioner om at få øen tilbage under egen kontrol skaber en global spænding, som resten af verden holder et vågent øje med, og presset på verdenssamfundet vokser.
Nordkorea, og deres alliancer med Rusland, bekymrer også.
Her tættere på oplever vi et svækket EU. Brexit har skabt udfordringer for både Storbritannien og Europa, måske størst for briterne. Vi ser grænselukninger i flere lande, senest i Holland. Tyskland står midt i en regeringskrise, og valget den 23. februar 2025 bliver afgørende for landets fremtidige kurs. I Frankrig oplever præsidenten faldende opbakning fra folket, mens både Kongen og præsidenten i Spanien står over for massiv kritik efter flere kriser. I Sverige kæmper man med bandekriminalitet, mord og vold, som desværre også er begyndt at ramme Danmark. Desuden er både Sverige og Norge økonomisk pressede af store valutasvingninger, som har reduceret købekraften betydeligt.
I Sydeuropa ser vi igen tegn på økonomisk krise og gældsfælde. Grækenland står endnu en gang som et skrøbeligt eksempel – efter flere års nedskæringer og stramninger er landet stadig præget af økonomiske udfordringer og høj gæld.
Hvad er det egentlig, vi kæmper for, med og imod?
Findes der løsninger på disse udfordringer? Hvad ville du gøre, hvis du var en del af verdens ledergruppe – COP-folket, NATO, FN, G7 eller EU? Hvad skal de samles om og handle på, for at vi kan skabe en bedre verden?
Ordet er frit!
Henrik Busch
13.11.2024